Pentru o navigare optima, te rugam sa descarci ultima versiune a unuia dintre browserele: Chrome, Safari, Firefox sau Internet Explorer.

ACS MPG|TenisPartenerTenis10RunFestRidersClubCorporateSports


English Romana
Autentificare Creaza cont
Se incarca ...
Regulament general Descarca PDF

„Fartlek”, o tactica suedeza eficienta in antrenamente

19.05.2016 URBATLON Bucuresti
Foto: URBATLON
Alerg.ro, unul dintre partenerii media ai sistemului RUNFEST, a scris un articol interesant despre cum ne putem pregati de alergare folosind una dintre metodele nordice. Redam integral textul de pe Alerg.ro.
 
Fartlek este un cuvant de origine suedeza, care insa a devenit unul universal, fiind des intalnit in terminologia legata de alergare. Se traduce aproximativ prin “exercitii de viteza“, si este una dintre tehnicile de baza folosite in atrenamente, care contribuie la cresterea vitezei in regim de rezistenta.
 
Fartlek inseamna alergare in ritmuri diferite. Pentru multi alergatori este precum o joaca facuta in timpul unui antrenament, pentru ca se iese din rutina obisnuita a unei sesiuni de pregatire, improvizandu-se si reactionandu-se in functie de realitatea concreta, cum ar fi terenul de alergare, nivelul de pregatire, intensitatea dorita la acel moment etc.
 
Un antrenament de fartlek poate arata la modul urmator: obligatoriu, zece minute de incalzire / alergare intr-un ritm moderat, respectiv jogging. Apoi, incepe antrenamentul propriu-zis. Poti, spre exemplu, sa iti alegi un reper, aflat la 150-200 m distanta. Alearga pana acolo intr-un ritm rapid, dar nu sufocant. Odata ce ai parcurs distanta convenita, incetineste si continua sa alergi usor pana ce respiratia isi revine la normal. Reia apoi alergarea accelerata pe aceeasi distanta sau – daca esti pe teren variat/accidentat – pana la un alt reper convenabil. Repeta aceste serii de atatea ori cit iti este la indemina. Incheie antrenamentul cu alte zece minute de alergare usoara.
 
Imi place la fartlek pentru ca iti ofera libertate de miscare. Nu e nevoie de ceas, nu e nevoie sa repeti serii, precum la intervalele de alergare, nu e nici monoton, se adapteaza in functie de tipul de teren pe care alergi - pista, parc, teren accidentat. Important e sa iti asculti organismul si sa nu fortezi.
 
Fartlekul e foarte util atat pentru incepatorii care doresc sa creasca distantele si viteza de alergare, spre exemplu sa treci de la 15-30 minute de jogging in parc la alergarea unei curse de 10 km, cat si pentru cei pasionati, care doresc sa isi creasca viteza in regim de rezistenta.
 
Recomandari pentru o sesiune de fartlek, in functie de nivelul de pregatire:
1.Incepator
  • Frecventa - o data pe saptamana;
  • Durata - 15-30 minute.
2. Intermediar
  • Frecventa - 1-2 pe saptamana;
  • Durata - 30-45 minute.
3. Avansat, cu mentiunea ca acest gen de antrenamente este recomandat inaintea sezonului competitional
  • Frecventa - 1-2 pe saptamana;
  • Durata - 45-60 minute.
Indiferent de modul de antrenament ales, noi va asteptam sa va exprimati liberatea de miscare la URBATLON, pe 11 iunie!